Bonje onderweg

Toen ik van rijbaan wisselde, gewoon met de richtingaanwijzer aan, bleek dat ik daarmee een man zó had gekweld dat hij mij van Utrecht tot aan de Meern van het leven dreigde te beroven door zijn auto als wapen te gebruiken en zijn middelvinger op mij te richten. Ik maakte hem woest en hij mij … bijna.

Soms geeft iemand je een tip of aanwijzing, die je later als toeval ziet en die perfect past in je fase of situatie. Zo gaf Charlotte mij een boekje te leen dat ik erg indrukwekkend vind en daarom met je wil delen.

Leadership & Self-deception* is een kleinood dat je ogen opent voor de diepere oorzaken en oplossingen in de problematische ‘conflicten’ met andere mensen zoals gezinsleden, medewerkers of medeweggebruikers. Als je daarna The Anatomy of Peace* leest vallen je helemaal de schellen van de ogen.

Als leidinggevende is het belangrijk dat je begrijpt en weet hoe de mens in elkaar steekt en hoe hij of zij omgaat met het team op het werk, met het eigen gezin of met de mensen onderweg. Deze boeken helpen daar enorm bij. Je leert nog veel meer over jezelf en je leiderschap, dat is mooi meegenomen. De essentie is: ik zie jou als een mens of als een object, het is een wereld van verschil.

Intussen heb ik leidinggevenden geholpen met o.a. de inzichten uit de boeken en heb ik teams begeleid om beter samen te werken. Ook heb ik een man op de snelweg gered, door te kiezen voor geluk in plaats van gelijk. Die man ben ik zelf.

Hoe Charlotte erbij kwam om juist mij deze tip te geven is mij niet bekend, maar ik ben haar er dankbaar voor.

* The Arbinger Institute:

  • Leadership & self-deception isbn 978-0-141-03006-7
  • The anatomy of peace, isbn 978-0-141-04766-9

Gerelateerde blogs